Cauzele supraîncălzirii motorului
Unul dintre cele mai urâte coșmaruri ale șoferilor și ale deținătorilor de mașini este defectarea motorului. Iar uneori, deși problema nu pare a fi foarte mare, defecțiunile pot da bătăi de cap bugetului și timpului de așteptare până la repararea mașinii.
Cauzele principale ale supraîncălzirii motorului sunt următoarele:
1.Concentrația lichidului de răcire nu este optimă
Dacă lichidul de răcire nu este de bună calitate, acesta își poate pierde din proprietăți și poate crea blocaje. Astfel, mașina poate fi afectată în special în sezonul rece sau la temperaturi ce scad sub 0 grade Celsius. Radiatorul poate fi afectat, în urma supraîncălzirii motorului.
2. Scurgeri ale lichidului de răcire
Nivelul scăzut al lichidului de răcire este una dintre cele mai simplu de detectat probleme ale sistemului de răcire. Lichidul trebuie verificat vizual pentru a determina nivelul lichidului de răcire din rezervor sau radiator. În cazul în care nu este suficientă cantitate de lichid, acesta se completează cu amestecul potrivit de antigel și apă, până ajunge la nivelul indicat. Mare atenție să nu combinați două tipuri de antigel!
După ce v-ați asigurat că nivelul lichidului de răcire este optim, trebuie identificată problema principală pentru care acesta prezintă pierderi. Aici vă recomandăm să faceți o vizită unui service auto specializat, unde veți primi toate informațiile necesare, dar unde vă puteți și repara mașina.
3. Urme de ulei în sistemul de răcire
Dacă găsiți ulei în radiator, înseamnă că aveți o problemă majoră, problemă ce ar trebui să vă dea impulsul să mergeți imediat la un service auto autorizat.
Uleiul de transmisie și uleiul de motor sunt cele două tipuri de fluid ce ar putea ajunge în radiatorul dumneavoastră. Uleiul de transmisie ar putea intra în sistemul de răcire în cazul scurgerilor sistemului care răcește acest tip de fluid, sistem regăsit în interiorul radiatorului. Uleiul de motor găsit în radiator poate fi cauzat de un cap de motor crăpat sau de o defecțiune a cilindrului.
În cazul ambelor situații suma de bani investită în reparare este consistentă și necesară. De asemenea, nu conduceți vehiculul dacă există o scurgere de ulei în transmisie sau orice fel de ulei amestecat cu lichidul de răcire.
4. Defecțiuni ale pompei de apă
Defecțiunea unei pompe de apă poate fi destul de greu de diagnosticat. Supraîncălzirea motorului poate fi cauzată de stricarea rotorului sau rulmentului pompei de apă, dar uneori, pot exista și alte motive, detectabile la un service auto. De cele mai multe ori, defecțiunile pompei de apă nu sunt vizibile, dar service-ul auto le poate detecta și repara piesa în cauză. Trebuie menționat și faptul că pompa de apă este componenta ce asigură circulația lichidului de răcire, de aceea, este o componentă importantă ce merită atenție.
Acestea sunt doar câteva din cauzele care pot produce supraîncălzirea motorului. Pentru toate recomandăm vizitarea unui service auto autorizat, deoarece diagnosticările și reparațiile sunt realizate de specialiști.