De ce acte ai nevoie pentru ITP?
Pentru deținătorii de autoturisme, inspecția tehnică periodică a mașinii este asemănătoare cu o vizită la doctor, atunci când în urma unor analize acesta îți spune dacă ești sănătos sau trebuie să te internezi.
În articolul de mai jos vei afla toate informațiile de care ai nevoie despre Inspecția Tehnică Periodică (ITP).
La cât timp se face ITP-ul?
Începând cu anul 2019, pentru autoturismele noi ITP-ul se va face la 3 ani, mașinile care au o vechime de până în 12 ani vor trebui prezentate la inspecția tehnică periodică o dată la 2 ani, iar autoturismele cu o vechime mai mare de 12 ani, verificarea se face o dată pe an.
Actele necesare pentru ITP
Pentru a te asigura că nu faci un drum degeaba până la o stație autorizată R.A.R. de verificare ITP, trebuie să ai cu tine următoarele acte:
- Polița de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) trebuie să fie valabilă;
- Certificatul de înmatriculare al autovehiculului în original;
- CIV în original (cartea de identitate a vehiculului). Pentru mașinile care au fost achiziționate în leasing, se solicită doar o copie a acesteia;
- Persoana care se prezintă cu autovehiculul la inspecție trebuie să aibe asupra sa actul de identitate ( BI/ CI).
Prețul pentru inspecția tehnică periodică
În primul rând trebuie să știi că ITP-ul se poate face doar la un service auto autorizat de către R.A.R.
Prețul diferă în funcție de tipul autovehiculului pe care îl ai, dar și de stația de verificare la care mergi. În general, acesta se încadrează în 80-150 de lei.
Ce se verifică și ce se urmărește la o vizită ITP
Atunci când îți duci mașina pentru inspecția tehnică periodică, trebuie să știi că vor fi verificate: sistemul de iluminare, sistemul de frânare, sistemul de direcție, sistemul de suspensie, noxele eliminate de autoturism, se verifică potrivirea seriei de caroserie cu seria de motor. Astfel se urmărește performanța de frânare a autovehiculului, dacă funcționează reglarea farurilor, se verifică jocurile articulațiilor, se măsoară noxele emise de mașină.
Cel mai indicat este să vizitezi un service auto înainte, pentru a te asigura că mașina ta este conformă cu cerințele.
ITP-ul nu se acordă dacă:
- Parbrizul prezintă fisuri;
- Anvelopele mașinii au alte dimensini decât cele specificate în Cartea de Identitate a mașinii;
- Farurile prezintă crăpături sau fisuri;
- Mașina are folii pe geamuri sau lumini suplimentare, care nu sunt omologate;
- Se regăsesc urme de coroziune pe elementele de rezistență sau pe elementele vizibile.
Se recomandă prezentarea la o stație de verificare ITP înainte cu câteva zile de expirarea acestuia, pentru a evita riscul ca mașina să nu fie conformă, iar apoi să nu mai poată rula pe drumurile publice.
Programează-te la una din stațiile Timas din Militari, Fundeni sau Tunar pentru efecturarea Inspectiei Tehnice Periodice!