Cum scapi de zgârieturile minore sau de rugina de pe caroserie
Oricât de multă grijă ai avea de mașina ta, se poate întâmpla ca la un moment dat să observi mici zgârieturi pe suprafața caroseriei. De asemenea, este posibil să te confrunți și cu probleme precum punctele de rugină sau cu săritul vopselei.
Acestea sunt incidente minore cu care se confruntă aproape toți șoferii la un moment dat. Vizita la un service auto este întotdeauna o variantă pentru rezolvarea acestor probleme estetice, însă există și câteva metode pe care șoferii le pot încerca singuri.
Cum remediezi zgârieturile?
Semnele minore de pe suprafața caroseriei pot fi estompate ușor cu ajutorul unor trucuri simple, însă pentru zgârieturile profunde este indicat să apelați la un service auto pentru a beneficia de servicii de calitate. Mulți șoferi apelează la polishare atunci când vor să scape de semnele de pe mașină, însă puțini știu că există și câteva metode mai puțin obișnuite:
- Datorită abrazivilor naturali aflați în compoziția sa, pasta de dinți poate fi o soluție la îndemână pentru estomparea zgârieturilor de pe mașină. O poți aplica direct, iar apoi trebuie să cureți ușor cu o lavetă curată din microfibră. Poți repeta acest proces încă o dată sau de maxim două ori.
- Dacă vrei să mai amâni vizita la un service auto, atunci ceara de lumânare este o ală soluție temporară pentru a scăpa de zgârieturile minore de pe suprafața caroseriei. Tot ce trebuie să faci este să aplici ceara topită peste zgârieturi.
- Pentru mașinile închise la culoare, mulți șoferi au încercat chiar și crema de pantofi. Este indicat să folosești una cu o culoare un pic mai închisă decât nuanța mașinii.
- Înainte să aplici crema, curăță mașina. Acest lucru te va ajuta să evaluezi mai bine adâncimea zgârieturilor. Ulterior, poți aplica puțină cremă de pantofi pe semne, pe care o poți întinde cu un șmirghel foarte fin, fără să apeși. În acest fel, vei umple zgârieturile fine.
Cum poți scăpa de rugina de pe caroserie?
Petele de rugină pot fi adevărate provocări pentru șoferii care vor să își mențină autoturismul într-o stare cât mai bună, mai ales că acestea se pot extinde. Rugina apare în special după trecerea anotimpului rece, în urma unui proces chimic al metalului care intră în contact cu oxigenul.
În cazul în care petele de rugină sunt neglijate, acestea se extind, iar problema va putea fi remediată doar în cadrul unui service auto. Dacă petele sunt încă minore, atunci poți încerca să scapi singur de ele, urmând pașii de mai jos:
- Înainte de a începe procesul de îndepărtare a ruginii, nu uita că trebuie să porți mănuși de cauciuc, ochelari de protecție și o mască anti-praf.
- Trebuie să începi prin a îndepărta stratul exterior cu ajutorul unui cilindru abraziv. Poți folosi și o hârtie abrazivă pentru petele la care nu poți ajunge cu cilindrul abraziv.
- Următorul pas este să ștergi ușor cu o cârpă petele de rugină și să aplici un strat de soluție acidă anti-rugină, pe care o poți achiziționa din orice magazin de piese auto. Înainte de a aplica această soluție, citește cu atenție instrucțiunile. După aplicare, șterge soluția cu o cârpă și apoi aplică solvenții minerali.
- După ce ai curățat zona cu soluție acidă anti-rugină și solvenți minerali, începe să folosești grund, urmărind instrucțiunile de pe ambalaj. Este indicat să aplici 3 straturi de grund, așteptând câteva minute după aplicarea fiecărui strat, iar apoi să le lași să se usuce timp de aproximativ 12 ore.
- Peste învelișul de guard se va aplica vopsea, care trebuie șlefuită cu o hârtie abrazivă după aplicarea fiecărui strat. Lasă suprafața să se usuce timp de o zi înainte să dai jos banda de acoperire.
Înlăturarea ruginii de pe caroserie este un proces delicat, care necesită timp. În situația în care nu ești sigur că ai timp să aplici guard și vopsea în decursul a 24 de ore după șlefuire, este indicat să apelezi la serviciile unui service auto autorizat.