3 metode prin care să iți igienizezi sistemul de climatizare
Cu toții ne bucurăm de venirea căldurii și suntem deja cu gândul la vacanță. Parcă se simte puțin mirosul pădurii, valurile mării se aud în surdină, iar gândul la relaxare își face simțită prezența. Drumul cu mașina până la munte sau la mare nu pare chiar așa neplăcut, mai ales dacă ai câțiva prieteni aproape. Dar, un element important, care mărește confortul, este aerul condiționat din mașină. Parcă nu ai vrea să mergi prin toată căldura verii, cu AC-ul defect și însoțit de un miros neplăcut. De aceea, cel mai bine este să cureți sistemul de climatizare al mașinii tale și să te asiguri că nimic neplăcut nu se poate întâmpla.
Un sistem de climatizare defect trimite pentru început câteva semnale, în urma cărora deținătorul unei mașini trebuie să îi asigure o igienizare.
Încălzirea aerului din mașină, cu toate că AC-ul este pornit, se numără printre primele simptome ce indică nevoia de igienizare a sistemului de climatizare. Acest semnal poate fi urmat de mirosul urât din interior, atunci când este pornită clima, dar și de senzația de sufocare în mașină.
Mirosurile neplăcute sunt datorate depunerii prafului în tuburile de ventilație, care intrând în contact cu condensul, dezvoltă un mediu favorabil dezvoltării diferitelor tipuri de mucegaiuri, bacterii, ciuperci și alți dăunători. Pe lângă mirosul neplăcut din habitaclu, acești dăunători pot provoca migrene, reacții alergice și infecții, persoanelor care circulă cu autoturismul în cauză.
Pentru a elimina astfel de probleme, dar și pentru a vă asigura că vă bucurați de un mediul plăcut în mașină, pe perioada de vară, se recomandă igienizarea sistemului de climatizare al mașinii. Acest lucru poate fi realizat prin câteva metode, iar mai jos veți regăsi 3 dintre ele.
1. Vizitați un service auto autorizat
Cea mai bună modalitate de curățare a sistemului de climatizare al mașinii este o vizită la service. La un service auto specializat puteți fi convinși că igienizarea se realizează corect și complet. Totodată, persoana care se ocupă de acest serviciu poate detecta și dacă este vorba de vreo defecțiune sau dacă este ceva în neregulă cu AC-ul mașinii.
Metoda de igienizare poate fi diferită de la un service auto la altul, dar un proces general valabil este demontarea filtrului de polen și înlocuirea acestuia.
În cazul în care personalul specializat detectează diferite defecțiuni, poate sugera schimbarea de piese sau încărcarea cu agent refrigerant, atunci când sistemul de climatizare are această necesitate.
2. Curățați orificiile de ventilație
Curățarea orificiilor de ventilație este o metodă temporară, până la vizitarea unui service auto. În acest sens, se scot orificiile de ventilație și se șterg cu o cârpă înmuiată în puțin oțet sau cu puțin bicarbonat de sodiu. Astfel vor fi îndepărtate murdăria și bacteriile, dar doar pentru scurt timp.
3. Spray antibacterian sau soluție spumă
Pentru cei care știu că tot sistemul de climatizare este abia verificat și totul este în perfectă regulă, pot apela la o soluție sub formă de spray sau spumă, care se găsește în magazinele care comercializează produse auto.
Această soluție poate fi folosită prin trei modalități, în funcție de consistență, tip și instrucțiuni. Astfel, aceasta poate fi pulverizată direct în interiorul mașinii, poate fi pulverizată în grilajul exterior al instalației AC sau în cazul în care soluția este regăsită sub formă de spumă, aceasta este însoțită de un furtunaș, cu ajutorul căruia poate fi aplicată direct în instalația de climatizare a mașinii.
Metodele de utilizare sunt destul de simple, iar costurile sunt reduse. Pașii care trebuiesc urmați sunt descriși în instrucțiunile de folosire de pe ambalajul produsului. Pentru unele soluții, pașii pot fi diferiți.
Cu toate acestea, există riscul ca mirosurile să fie doar acoperite, iar igienizarea sistemului de climatizare să nu fi avut efectele așteptate.
Cea mai bună și sigură metodă de igienizare a sistemului de climatizare rămâne vizita la un service auto. Prin această modalitate vă puteți convinge de reușita operației și de evitarea neplăcerilor create.