6 sfaturi pentru a depăși teama de condus
Obișnuiești să găsești scuze atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău pentru a nu conduce mașina? Atunci când știi că urmează să urci la volan începi să ai stări de anxietate și ai impresia că nu mai poți deține controlul?
Frica la volan este resimțită de multe persoane, chiar și după obținerea permisului de conducere. Mulți șoferi se tem că ar putea provoca accidente, că nu s-ar descurca sau că ar fi nevoiți să facă vizite nedorite la un service auto.
Pe de altă parte, dintre cei care totuși reușesc să își depășească teama de a urca la volan, mulți simt că pierd controlul atunci când trebuie să parcheze în locuri aglomerate sau să traverseze intersecții nesemaforizate.
Cum poți scăpa de frica de condus?
Din fericire, teama de a conduce poate fi depășită cu ajutorul unor pași pe care trebuie să îi parcurgi:
-
Gândește-te la potențialele pericole
Probabil te-ai gândit de multe ori că ar fi mai bine să nu te urci la volan pentru a elimina șansele de a avea parte de incidente neplăcute. Imaginează-ți care ar fi cele mai eficiente metode de a acționa în astfel de situații, cum ar fi oprirea motorului în rampă, dificultatea de a găsi un loc de parcare într-o zonă aglomerată sau traversarea unei intersecții mari. În acest context, poți apela la cursuri de conducere defensivă în care poți învăța cum să reacționezi în astfel de situații, dar și în cazul unui accident.
2. Îmbunătățește-ți cunoștințele teoretice
Atunci când stăpânești cunoștințele teoretice, începi să prinzi încredere în tine, moment în care începe să crească și sentimentul de siguranță. Acest punct poate fi rezolvat foarte ușor prin recapitularea aspectelor teoretice din cartea dedicată pentru examenul auto. Nu ignora nici noțiunile referitoare la mecanică sau prim-ajutor.
3. Învață cum reacționează mașina din punct de vedere tehnic
Cunoașterea mașinii din punct de vedere tehnic este, de asemenea, un aspect important, care îți poate oferi sentimentul de siguranță la volan. Poți începe prin a învăța toate comenzile din interiorul mașinii, de la maneta pentru ștergătoare, până la butonul de aer condiționat. Nu uita nici de aspectele mecanice care te-ar putea ajuta la drum. În acest sens, poți începe cu o vizită la un service auto pentru a verifica starea tehnică a mașinii, iar apoi poți învăța câteva noțiuni generale, dar utile.
4. Scapă de barierele psihologice
De cele mai multe ori, frica de condus poate fi doar o barieră psihologică, pusă chiar de șofer. Pentru a depăși acest obstacol, trebuie să încerci să ai o gândire pozitivă și sănătoasă în această direcție.
5. Găsește o motivație de a pleca la drum
Teama poate fi depășită mai ușor atunci când ai un motiv clar pentru a conduce. Te poți gândi la un scop bine definit pentru care trebuie să urci la volan, cum ar fi vizitarea familiei, mersul la cumpărăruri sau verificări necesare la un service auto.
6. Pornește singur la drum
Pentru a-ți întări încrederea în propria capacitate de a conduce, pleacă singur la drum. În acest fel, vei fi mult mai atent la ceea ce se întâmplă în trafic și vei avea siguranța că atenția nu-ți va mai fi distrasă de pasageri.
În concluzie, teama de a conduce poate fi depășită cu ajutorul unor pași pe care trebuie să îi urmezi constant. De asemenea, siguranța este esențială, motiv pentru care înainte de a începe să conduci regulat, este recomandată o vizită la un service auto pentru a te asigura că autoturismul tău se află într-o stare tehnică bună.