6 sfaturi pentru a prelungi durata de viață a bateriei auto
Bateria este una dintre cele mai importante componente ale unei mașini, motiv pentru care șoferii ar trebui să-i acorde o atenție sporită. În medie, bateriile auto au o durată de viață de până la 4 ani. Aceasta perioadă poate varia de la un automobil la altul și de la o baterie la alta.
Bateria mașinii este un acumulator cu încărcare rapidă, care are ca scop pornirea motorului. Aceasta oferă curent pentru pornire, aprindere și iluminare. Atunci când bateria este nouă, o pornire de motor consumă mai puțin de 3% din capacitatea bateriei.
Este important ca șoferii să întrețină și să verifice bateria la un service auto, în special în anotimpul rece. Durata de viață a bateriei auto poate fi prelungită dacă respecți câteva reguli esențiale, cum ar fi curățarea, testarea periodică sau utilizarea adecvată.
- Nu ignora consumatorii electrici
Aerul condiționat, dezgheţarea, radioul, dezaburirea şi farurile sunt consumatori electrici pe care nu trebuie să-i folosești înainte de a porni motorul. Acest lucru este important mai ales în sezonul rece, atunci când poți risca descărcarea acumulatorul în doar câteva ore. Mai mult, și atunci când oprești motorul trebuie să te asiguri că ai oprit și consumatorii electrici.
- Verifică tensiunea bateriei
Este recomandat să te asiguri lunar că tensiunea bateriei este de minimum 12,5 V. Verificarea se face după minimum o oră de la oprirea motorului, pentru ca tensiunea bateriei să fie stabilizată.
- Du-ți mașina regulat la un service auto
În perioada iernii, este indicat să mergi mai des la un service auto pentru verificări, pentru a te asigura că nu ai probleme cu mașina. Atunci când temperaturile nu sunt negative, poți merge la un service auto o dată la 6 luni.
- Nu-ți uita mașina în parcare
Pentru a prelungi durata de viață a bateriei auto, este recomandat să conduci mașina frecvent. În situația în care plănuiești să pleci într-o călătorie mai lungă, asigură-te că lași pe cineva care să pornească mașina de 2 ori pe săptămână.
- Mergi periodic la drum lung
Atunci când circuli cu mașina doar în oraș, pe distanțe scurte, bateria nu va avea timp să se încarce complet. Astfel, chiar și pe perioada iernii este indicat să alegi periodic distanțe de deplasare mai lungi.
- Menține temperatura potrivită
Durata de viață a bateriei va fi influențată și de zona geografică în care locuiești.Astfel, dacă stai într-o zonă cu temperaturi scăzute, poți recurge la învelirea acumulatorului cu un material izolant. Acesta îi va asigura bateriei o temperatură mai ridicată iarna și mai scăzută vara.
Cum îți dai seama că ai nevoie de o baterie nouă?
Există câteva aspecte care îți pot indica faptul ca autoturismul are nevoie de un nou acumulator. În acest sens, trebuie să fii atent la următoarele lucruri:
- motorul are nevoie de mai mult timp pentru a porni;
- se simte un miros puternic de sulf;
- ai observat scurgeri la nivelul bateriei auto;
- au trecut peste trei ani de la montarea acumulatorului auto;
- electrolitul din baterie are un nivel scăzut;
- acumulatorul se umflă.
Este recomandat ca orice schimbare pe care o observi la nivelul autoturismului tău să fie verificată într-un service auto autorizat, astfel încât eventualele probleme să nu îți pună în pericol siguranța în trafic.