6 sfaturi utile pentru condusul pe timp de noapte. Ce trebuie să faci când urci la volan?
Condusul pe timp de noapte poate fi o adevărată provocare pentru unii șoferi, din cauza vizibilității reduse sau a luminii puternice produse de farurile mașinilor de pe contrasens. Teama de incidente neprevăzute sau de vizite nedorite la un service auto, îi poate face pe mulți șoferi să evite condusul în anumite intervale orare.
Sfaturi pentru condusul pe timp de noapte
Deși condusul pe timp de noapte îți poate aduce un surplus de oboseală și îți poate solicita simțurile mai mult decât în mod normal, există și câteva avantaje, printre care și traficul redus. Însă înainte de a urca la volan noaptea, trebuie să ții cont de câteva sfaturi:
1. Verifică luminile mașinii
Înainte de a porni la drum, asigură-te că farurile și stopurile mașinii tale funcționează, deoarece noaptea este foarte important să fii observat din timp de ceilalți participanți la trafic. Dacă nu ești mulțumit de modul în care bat farurile mașinii, este foarte posibil ca acestea să fie dereglate. Problema poate fi rezolvată ușor într-un service auto autorizat.
2. Redu intensitatea iluminării planșei de bord
Majoritatea autoturismelor au un sistem care permite reducerea luminozității planșei de bord. Acest lucru este important pe timp de noapte, pentru a ajuta ochii să se adapteze mai ușor la detaliile de pe drum.
3. Nu te uita în farurile mașinilor de pe contrasens
Dacă privești direct în farurile autoturismelor care circulă pe sensul opus, ochii vor avea nevoie de o perioadă mai mare de adaptare și astfel va apărea fenomenul de ”orbire”.
4. Evită să conduci când ești obosit
Noaptea, oboseala se va instala mai repede, deoarece simțurile sunt solicitate mai mult. Dacă ești nevoit să pleci noaptea la drum lung, este recomandat să faci pauze după fiecare 150 de kilometri parcurși. Pentru a reduce riscul de a ațipi la volan, poți bea o cafea și poți porni radioul sau aerul condiționat.
5. Evită să circuli pe marginea drumului
Deși mulți șoferi spun că se simt mai în siguranță atunci când circulă pe marginea drumului, pe timp de noapte, acest lucru nu este deloc recomandat. Mai ales atunci când carosabilul este slab luminat, este indicat să folosești banda a doua de mers. Măsura este una de siguranță, având astfel mai mult timp și spațiu pentru evitarea anumitor obstacole care ți-ar putea schimba destinația către un service auto.
6. Atenție la pietoni
Având în vedere că noaptea fluxul de mașini este mai redus, pietonii au tendința să traverseze și prin locuri neautorizate sau pe culoarea roșie a semaforului. Acesta este un aspect în plus pentru care șoferii trebuie să fie vigilenți atunci când urcă la volan. Este indicat ca pe timp de noapte să circuli cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiții de siguranță maximă.
În concluzie, condusul pe timp de noapte necesită o atenție sporită din partea șoferului. Dacă urmezi sfaturile menționate mai sus și dacă faci vizite regulate la un service auto pentru a te asigura că mașina ta este într-o stare tehnică bună, vei reduce stresul, iar drumurile tale vor fi unele plăcute.