Ce reprezintă seria de șasiu și unde o poți găsi
Seria de șasiu reprezintă, practic, numărul de identificare al mașinii, fiind denumit uneori și numărul de caroserie. De asemenea, mai este cunoscut și după prescurtarea VIN, care înseamnă ,,numărul unic de identificare al unui autovehicul”. Orice mașină fabricată vreodată are propriul său număr de identificare, poate fi considerat de multe ori chiar CNP-ul mașinii, deoarece generarea numărului în sine se bazează pe anumite criterii, fiind în același timp unic și propriu.
Numărul de caroserie este format din 17 caractere, atât alfabetice, cât și numerice. Cu ajutorul acestora poate fi identificată țara de origine a mașinii, producătorul, tipul autovehiculului, trăsături specifice ale mașinii, caracter de securitate, anul producerii autovehiculului, fabrica în care a fost creat și numărul de producție. În funcție de aceste caractere, pot fi identificate foarte ușor autovehiculele.
Seria de șasiu nu poate conține literele I, O, Q, U și Z. Literele I, O și Q nu pot fi folosite deoarece pot fi confundate foarte ușor cu cifrele 1 și 0. Astfel, litera I poate fi considerată cifra 1, iar literele O și Q cifra 0.
Spre exemplu, pentru a identifica țara în care a fost fabricată mașina, trebuie să știți că de multe ori prima literă identificată nu este prima literă a denumirii țării. Putem identifica foarte clar această situație în cazul Statelor Unite al Americii, care au caracterul identificator 1 sau 4, Italia este identificată prin litera Z, iar Marea Britanie prin S. Germania are caracterul W, iar Canada cifra 1.
Acest CNP al mașinii poate oferi informații foarte importante referitoare la mașină, precum istoricul verificărilor în service-urile auto autorizate RAR. Spre exemplu, dacă doriți să achiziționați o mașină second-hand, dar înainte de a pierde timp pe drum, doriți să verificați dacă a avut diferite defecte sau dacă are kilometri dați înapoi, puteți cere seria de șasiu proprietarului mașinii și efectua o verificare online.
Pentru situația în care doriți să achiziționați o mașină second-hand, iar vânzătorul nu dorește să vă ofere seria de șasiu, acesta poate fi un semn clar că mașina respectivă are probleme care se dorește ca acestea să fie mascate.
Acest cod unic de identificare al mașinii poate fi regăsit în mai multe locuri din mașină. Dacă doriți să aflați VIN-ul autovehiculului pe care îl dețineți, trebuie să vă uitați în următoarele locuri:
- Sub scaunul pasagerului, aflat sub mochetă;
- Imediat cum deschideți portiera din față, pe stâlpul central al mașinii;
- În lateralul portbagajului;
- Sub capotă poate fi găsit în mai multe locuri. Unul dintre acestea fiind pe peretele ignifug al mașinii, aflat sub ștergătoare;
- Poate fi găsit pe interiorul aripii din față, spre portieră;
- Pe oala amortizorului.
Locul în care poate fi găsit codul unic de identificare al vehiculului poate fi diferit de la o marcă la alta.
Deoarece cum menționam și mai sus, seria de șasiu reprezintă un număr unic de identificare, atunci când ieșiți din țară, la vamă, de multe ori se verifică codul unic de identificare, pentru a identifica dacă nu cumva mașina este furată.
De un astfel de număr de șasiu dispun inclusiv motocicletele, remorcile, tractoarele, autobuzele, camioanele și așa mai departe.
Ce trebuie să mai știți despre acest cod este faptul că nu a fost întotdeauna atât de lung (17 caractere), iar dacă veți verifica mașinile mai vechi, spre exemplu Daciile, este posibil să regăsiți un cod mult mai scurt, de doar 4 sau 5 caractere.
Istoricul unei mașini este mult mai sigur și mai elocvent, dacă diferite reparații au fost efectuate într-un service auto autorizat RAR.