Ce trebuie să știi când cumperi o mașină rulată?
Vrei să achiziționezi o mașină rulată, dar ți-e teamă să nu pierzi din vedere anumite aspecte importante? Verificarea autoturismului necesită atenție, pentru a nu lua o decizie care să genereze mai multe probleme. Există o mulțime de aspecte la care trebuie să fii atent, de la istoricul mașinii, până la o verificare amănunțită a părții mecanice, într-un service auto autorizat.
Înainte de a căuta sau a viziona mașinile, trebuie să-ți pui o serie de întrebări care te vor ajuta să iei decizia care răspunde cel mai bine nevoilor tale. De ce tip de caroserie ai nevoie? Ce tip de combustibil preferi? Care sunt dotările pe care le consideri absolut necesare?
După ce ai găsit răspunsurile la întrebările de mai sus, când vizionezi mașina, trebuie să fii atent la următoarele aspecte:
1.Starea generală a mașinii
Verifică dacă mașina are cât mai multe piese originale și că nu prezintă lovituri sau urme de rugină la nivelul caroseriei. Dacă autoturismul a fost revopsit, vei observa diferențe de nuanță, zone cu bule sau valuri la nivelul caroseriei.
Poți încerca și testul cu magnetul. Dacă acesta nu aderă la elementele de metal, este posibil ca mașina să fie chituită. Verificarea cu magnetul poate fi incertă doar dacă stratul de chit este foarte subțire.
Verifică tapițeria și interiorul mașinii. Un autoturism îngrijit nu va prezenta pete sau semne de uzură foarte proeminente.
2. Verificare într-un service auto
Pentru a lua cea mai bună decizie, apelează la un service auto autorizat. În acest fel, vei afla părerea unui specialist în ceea ce privește starea tehnică a mașinii pe care urmează să o achiziționezi. O astfel de verificare este importantă dacă nu vrei să ai probleme cu mașina, la scurt timp după achiziție.
3. Condu mașina
Contează foarte mult și cum te simți la volan! Testează autoturismul pe șosea, în condiții reale de trafic. În acest fel, îți vei da seama cum este direcția, cât de bune sunt frânele și cutia de viteze. În timp ce conduci, fii atent la fiecare zgomot din habitaclu care ar putea fi suspect.
4. Verifică VIN-ul mașinii
Cu o simplă căutare pe Google după VIN-ul mașinii poți afla kilometrajul real, dar și istoricul daunelor. În medie, un bărbat conduce 15.000 de km anual, iar o femeie 12.000. Desigur, cifrele pot varia, însă dacă mașina are o vechime de peste 10 ani și mai puțin de 100.000 de kilometri, poți face o serie de verificări suplimentare.
5. Află detalii despre vânzător
Este important să afli dacă persoana de la care intenționezi să achiziționezi autoturismul este unic proprietar. În caz contrar, este indicat ca vânzătorul să fi deținut cel puțin un an mașina. În situațiile în care proprietarul nu este de acord să verifici mașina într-un service auto, este foarte posibil ca aceasta să prezinte defecte ascunse.
În concluzie, achiziționarea unei mașini rulate necesită timp de căutare și verificare a opțiunilor disponibile. Fii atent la toate detaliile, atât tehice, cât și estetice pentru a te putea bucura ulterior de achiziția făcută. De asemenea, o verificare detaliată într-un service auto autorizat îți poate diminua seminificativ șansele de a cumăra o mașină cu probleme tehnice ascunse.