La ce trebuie să fii atent când conduci o mașină cu transmisie automată?
Mașinile cu transmisie automată au devenit tot mai des întâlnite pe șoselele din România. Mulți șoferi preferă autoturisme cu o cutie automată, deoarece sunt considerate mai ușor de condus și au un consum redus de combustibil.
Cu toate acestea, există o serie de greșeli comune pe care le fac șoferii atunci când conduc o astfel de mașină. Reparațiile și vizitele într-un service auto autorizat pot fi destul de costisitoare în aceste cazuri. Este important să eviți greșelile, dacă nu vrei să bagi adânc mâna în buzunar.
Cutia de viteze automată este o componentă importantă a mașinii tale care necesită întreținere și atenție în timpul condusului. Iată care sunt principalele aspecte la care trebuie să fii atent pentru a proteja transmisia automată, indiferent de tipul acesteia:
1. Regimul Parking
Dacă parchezi mașina pe o pantă și ai cuplat cutia de viteze în regimul Parking, la plecarea de pe loc, vei auzi un sunet neplăcut. Acest lucru se întâmplă deoarece soliciți regimul Parking mai mult decât ar trebui.
Ce trebuie să faci pentru a evita uzura mașinii? Când oprești, apasă pedala de frână, scoate cutia în poziţia N și trage frâna de mână până se cuplează. Odată cuplată, ia piciorul de pe pedala de frână, iar apoi poți pune cutia de viteze în poziţia P. Dacă ai o mașină cu frână de mână electronică, atunci o poți pune direct în P, dar asigură-te că frâna de mână s-a tras complet înainte de a elibera pedala de frână. Acest proces face ca forţa de rulare a maşinii să fie ţinută de frâna de mână, şi nu de cutia de viteze.
2. Uleiul din cutia de viteze
Mulți șoferi tind să amâne schimbul uleiului din cutia de viteze. La unele mașini, acesta trebuie schimbat o dată la 60 de mii de km, la altele la 80 sau 90 de mii. Este important să respecți întotdeauna intervalul recomandat de schimb al uleiului și să faci această operațiune la un service auto autorizat.
Un ulei expirat poate grăbi uzura și poate provoca defecțiuni la nivelul cutiei sau a unor componente ale sale.
3. Radiatorul principal al motorului
Pentru că mașina cu transmisie automată are multe piese în mișcare, trebuie să le protejezi de supraîncălzire. Astfel, asigură-te că în sistemul de răcire există lichid de răcire suficient, dacă nu există scurgeri, să urmărești ca lichidul să fie înlocuit cam o dată la doi ani.
De obicei, atunci când temperatura internă a cutiei de viteze ajunge aproape de limita admisă, este transmis un semnal de avertizare pe panoul de bord al maşinii. Nu-l neglija! Este indicat să staționezi, să răcești cutia de viteze, iar apoi să mergi la un service auto.
4. Schimbarea între regimurile D şi R
În trafic, există unele situații în care trebuie să te miști repede. Ți se întâmplă să cuplezi în mod repetat regimurile de condus înainte şi în marşarier? Pentru a proteja mașina, fă acest procedeu cu răbdare, fără a brusca transmisia automată. Lasă o fracţiune de secundă de pauză cutiei pentru a se cupla dintr-un regim în altul, înainte de a ridica piciorul de pe frână şi a accelera în direcţie opusă.
Dacă bagi în marșalier fără să oprești complet mașina, pui o presiune foarte mare pe cutia de viteze și fortezi angrenajele care lucrau într-un sens, să-și schimbe imediat sensul de rotație.
5. Modul Neutru
Aștepți la semafor sau te deplasezi bară la bară? Nu muta de fiecare dată cutia de viteze în modul Neutru. Acest lucru dăunează mașinii tale și nici nu ai prea mult control asupra ei. Când traficul este aglomerat, cel mai bine e să rămâi în modul Drive şi cu piciorul pe frână.
De asemenea, nu folosi modul Neutru în timp ce cobori o pantă, pentru că nu vei economisi combustibil, din contră! Mai mult, te pui în pericol deoarece vei reduce capacitatea de a controla mașina.
În concluzie, acestea sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont pentru exploatarea corectă a unei cutii de viteze automate. Sfaturile sunt valabile pentru toate tipurile de cutii. Dacă observi că sunt situații în care cutia de viteze nu mai funcționează cum ar trebui, mergi, în cel mai scurt timp, la un service auto autorizat pentru a nu lăsa eventualele defecțiuni să se agraveze.